Suroviny
- celý mák 1 hrnek
- mléko 2 hrnky
- polohrubá mouka 2 hrnky
- cukr 1 hrnek
- olej 1/2 hrnku
- prášek do pečiva 1 ks
- vejce 2 ks
Poleva
- čokoláda na vaření 2 ks
- máslo trochu
- smetana trochu
Zmrzlina
- smetana ke šlehání 500 ml
- bílý jogurt 250 ml
- skořice 2 lžičky
- žloutek 4 ks
- med 8 lžic
- oříšky dle chuti
Nejdřív si upečeme makovec. Mák necháme alespoň hodinu namočený v mléce. V jedné míse smícháme olej, žloutky, cukr, přisypeme mouku s kypřicím práškem, mléko s mákem a nakonec lehce vmícháme dotuha vyšlehaný sníh z bílků. Dáme péct do předehřáté trouby na 170°C asi na 45 minut, pečeme v tukem vymazané a moukou vysypané dortové formě.
Skořicovou zmrzlinu si připravíme tak, že smícháme žloutky s medem a skořicí, bokem vyšleháme dotuha šlehačku a jemně vmícháme jogurt, poté spojíme všechny ingredience a nakonec posypeme malými kousky ořechů, uložíme do misky s víkem a dáme mrazit, občas promícháme, aby nám nevznikly krystalky.
Makovec přelijeme horkou polevou. Tu si uděláme tak, že ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přilijeme trošku smetany a zjemníme máslem. Makovec podáváme s kopečkem zmrzliny a domácí šlehačkou.
Zdroj: Makovec v čokoládě s domácí skořicovou zmrzlinou a šlehačkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/makovec-v-cokolade-s-domaci-skoricovou-zmrzlinou-slehackou [On-line 01.09.2016]
Poslední tip, trik či komentář