Ingredience:
- 500 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání + 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- maliny nebo jiné ovoce
- cukr
Na piškotový korpus:
- 3 vejce
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce kvalitního kakaa
1.Nejprve si upečeme kakaový piškot. Připravíme si plech, vymazaný tukem a vysypaný moukou nebo strouhankou. Kdo bude dezert péct jako řez, zvolí vyšší plech, aby tam pak zbylo místo na tvarohovou náplň a čokoládu. Kdo bude z piškotu vykrajovat kolečka a dělat dezerty za pomoci nerezového tvořítka, tak může zvolit plech nižší.
2. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme olej, kakao, mouku a důkladně prošleháme, aby byla směs hladká. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ten vmícháme opatrně do žloutkové směsi. Vylijeme těsto na plech a upečeme deset minut v troubě předehřáté na 180°C.
3. Piškot necháme pořádně vychladnout. Kdo chce krásné kulaté dezerty, připraví si deset nerezových tvořítek o průměru 8 cm. Nebo více o menším průměru – záleží, jaké pomůcky máte k dispozici. Z vychladlého piškotu vykrajujeme tvořítky kolečka, která zatím ponecháme na dně každého tvořítka.
4. Mascarpone ušleháme s trochou cukru a smetanou (250 ml). Přidáme na piškot do tvořítka.
5. Smetanu (100 ml) přivedeme k varu. Odstavíme z plotny, nalámeme čokoládu a necháme rozpustit a lehce vychladnout. Nalijeme do tvořítek na mascarpone a necháme dobře vychladit a ztuhnout.
6. Maliny rozvaříme s trochou vody a cukrem, vzniklou omáčkou ozdobíme dezert na talíři, který jsme vyjmuli z tvořítek.
Zdroj: Mascarpone s čokoládou a malinami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/mascarpone-s-cokoladou-malinami [On-line 27.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář