Ingredience
maso podle davida:
- vepřová kýta 800 g
- vejce 3 kusy
- solamyl 3 lžíce
- maggi 1 lžíce
- majoránka 1 lžíce
- kari 1 lžička
- mletý kmín 1 lžička
- worcester 1 lžíce
- sůl 1 lžička
- půl lžičky pepře 1 dávka
- česnek 9 stroužků
- olej 1 dávka
vepřové řízky:
- krkovice 5 plátků
- strouhanka a hladká mouka na obalení 1 dávka
- vejce na obalení 2 kusy
- sůl 1 špetka
- olej nebo sádlo na smažení 1 dávka
celerový salát:
- celer 1 kus
- brambory 500 g
- cibule 1 kus
- olej 1 lžíce
- ocet a cukr na nálev 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
1.Na maso podle Davida si nejprve uděláme marinádu: smícháme vejce, solamyl,maggi,majoránku, pepř, sůl, kmín, kari a 8–10 prolisovaných stroužků česneku. Z kýty naklepeme řízky, které nakrájíme na nudličky a naložíme do marinády. Uložíme je pěkně po sobě do zavařovací sklenice, zakryjeme alobalem a dáme rozležet do ledničky. Před podáváním usmažíme na rozpáleném oleji a můžeme ještě dochutit worcesterem, sójovou omáčkou a špetkou cukru.
2. Vepřové řízky si připravíme klasickým způsobem: Maso naklepeme, posolíme a obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Osmažíme na rozpáleném oleji či na sádle. Řízky lze také upéct v troubě, jako to udělala Alena.
3. Celerový salát:Necháme si uvařit brambory ve slupce. Očištěný celer nastrouháme nahrubo a naložíme ho na chvíli do sladkokyselého nálevu a pak v něm zeleninu chvíli povaříme. Horkým nálevem pak při cezení spaříme cibuli nakrájenou na kostičky nebo půlkolečka. Měkké brambory nakrájíme, do mísy přidáme uvařený celer a spařenou cibuli, osolíme a opeříme, nakonec zakápneme olejem.Zamícháme a podle potřeby dochutíme. Podáváme k masům.
Zdroj: Maso podle Davida; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/maso-podle-davida [On-line 20.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář