Ingredience:
- 200 g směsi sušeného ovoce (datle, fíky, meruňky, rozinky, brusinky)
- 1 dl rumu na namočení
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g krupicového cukru
- 2 lžičky zažívací sody
- 1 polévková lžíce kakaa
- čerstvě drcené koření (hřebíček, badyán, nové koření)
- lžička mleté skořice
- špetka soli
- citronová kůra
- ¼ l mléka
- 100 ml oleje
- 1 vejce
máslo na vymazání a strouhanka na vysypání pekáče
přepuštěné máslo s rumem na potření
meruňková marmeláda na potření a šlehačka na podávání
Sušené ovoce nakrájíme na menší kousky a nejlépe přes noc necháme namočené v rumu.
Ve větší míse smícháme prosátou mouku, cukr, zažívací sodu, kakao, koření, citronovou kůru, špetku soli, přilijeme mléko, olej a přidáme vejce. Vše společně důkladně promícháme, vmícháme scezené sušené ovoce a vlijeme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 35 minut.
Po upečení ještě teplý perník potřeme přepuštěným máslem s rumem.
Necháme vychladnout, poté prořízneme na dva pláty, potřeme marmeládou, opět slepíme, krájíme na porce a podáváme se šlehačkou.
Zdroj: Masopustní perník se sušeným ovocem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1223 [On-line 16.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář