Suroviny:
- 300 g mletého hovězího
- 300 g mletého vepřového masa.
- 2 hrsti sekané hladkolisté petrželky
- 50 g mletého parmazánu nebo Grana Padano
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 g čertsvé strouhanky z bílého italského nebo toustového chleba
- ½ červené cibule, nakrájené najemno
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 velké vejce
- 50 ml mléka
- stolní olej na opékání v pánvi
Na omáčku:
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 červené cibule, nakrájené najemno
- 3 stroužky česneku, na tenké plátky
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 3 stonky řapíkatého celeru, na drobno
- 1 lžíce krupicového cukru
- 500 g loupaných krájených rajčat, čertvá spařená a oloupaná nebo z konzervy
- 1 lžíce lístků čerstvého oregana nebo 1 lžička sušeného
- sůl a čerstvě mletý pepř
- cca 100 ml bílého vína
- hrst čerstvé bazalky
Suroviny na polentu:
- 200 ml mléka
- 200 ml vody
- sůl
- 1 lžíce másla
- 1 bobkový list
- 1 snítka rozmarýnu
- 200 g instantní polenty
- 2 lžíce parmazánu strouhaného
- hrst listů bazalky
- olivový olej na vymazání formiček
Nejprve si připravte omáčku. Na olivovém oleji zpěňte cibuli a česnek, přidejte mrkev a řapíkatý celer a opékejte za občasného promíchání cca 3 minuty. Pak přidejte cukr ( pouze pokud nemáte pořádně vyzrálá rajčata, Italové ho nedávají, mají na slunci dozrálá rajčata), nechte lehce zkaramelizovat a přihoďte rajčata, oregano, sůl a pepř a nechte na velmi mírném plameni probublávat minimálně hodinu. V případě potřeby lehce podlijte vodou nebo bílým vínem
Zatímco se omáčka provařuje, připravte si masové koule. Mají být lehké a nadýchané – nesnažte se z nich tím pádem vytvořit tuhou homogenní hmotu. Pracujte vařečkou a pak rukama. Nejdřív si v míse promíchejte maso s petrželí, sýrem, solí, pepřem, strouhankou, cibulí a česnekem. Pak si smíchejte v hrnku vajíčko s mlékem a přimíchejte k masové směsi. Lehce propracujte, dokud se tekutina nevsákne do masové směsi.
Vytvářejte rukama kouličky o velikosti cca pingpongového míčku. V pánvi rozpalte cca 2 cm vrstvu oleje a koule v něm usmažte dozlatova- měly by být ponořené tak to poloviny, v půlce je otočíte. Měly by stačit po každé straně 3 – 4 minuty. Koule by se v pánvi neměly dotýkat – pokud se vám nevejdou najednou, osmažte je na víc etap.
Koule podávejte přelité rajčatovou omáčkou a s polentou. Ozdobte čerstvou bazalkou.
Tip: Italové tvrdí, že omáčku musíte uvařit buď v rychlé verzi do 10 minut nebo ji pak musíte vařit přes hodinu, někdo provařuje tuto omáčku z loupaných celých rajčat i několik hodin. V době mezi 1. a 60. minutou vaření mají prý rajčata méně lahodnou chuť – k masovým koulím vařím omáčku něco přes hodinu. Teprve na konci omáčku osolí a rajčata propasírují. Delší provaření je dobré když použijete konzervovaná rajčata – spolehlivě odstraní kyselost.
Polenta: mléko a vodu dejte do rendlíku, osolte, přidejte bobkový list, rozmarýn a zahřívejte až k varu. Minutu , dvě povařte, poté bylinky vyhoďte a vsypte polentu. Míchejte na prudkém ohni, dokud se tekutina nevsákne a polenta se začne oddělovat ode dna hrnce. Vypněte plamen a nechte 1 – 3 minuty odpočívat.
Vmíchejte parmazán, bazalku a polentu rozprostřete na plech s pečícím papírem. Nechte zchladnout.
Zchladlou polentu nařežte příčnými řezy na stejné kosodélníky. Připravte si grilovací pánev a nařezané kusy polenty z obou stran ogrilujte
Tip: polentu můžete připravit půl hodiny až den předem do formiček na mufiny, vymazané olejem. Jakmile polenta ztuhne – zchladne, můžete ji vyklopit a opéct v troubě bez formičky, jinak ji prohřejte v troubě z formičkou.
Zdroj: Masové koule s rajčatovou omáčkou & polenta s bazalkou a parmazánem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/rozmanite-chute-babiho-leta-podle-karoliny-domaci-kucharky [On-line 07.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář