Suroviny:
- 4 vepřové kotlety
- sůl
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 3 lžíce másla
- 200 ml piva
- 2 lžíce medu
- čerstvě mletý pepř
- kousek čerstvého zázvoru
- odrhnuté lístky ze snítky tymiánu nebo rozmarýnu
Zeleninové hranolky z trouby:
- 1 větší celer
- 3-4 větších mrkví
- 2 červené řepy
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
Kotlety vykostěte, na okraji nařízněte aby se při pečení nekroutily, osolte a potřete prolisovaným česnekem.
Pak si rozpusťte na pánvi máslo a když je horké, dejte na něj kotlety a opékejte je z každé strany cca 4 minuty.
Na prkénko si položte alobal a do něj zabalte upečené kotlety a nechte takto v teple odpočívat – mezitím si připravte omáčku.
Do pánve s výpekem nalijte pivo, přidejte med, sůl a pepř a zázvor.
Chvilku povařte, dokud šťáva nezíská požadovanou konzistenci.
Pak přidejte lístky bylinek a vypněte plamen.
Kotlety vraťte na pánev do připravené šťávy, nechte je dvě minuty odpočívat a podávejte.
Zeleninové hranolky z trouby:
Troubu si rozpalte na 200°C.
Zeleninu očistěte a nakrájejte na tenké hranolky, o hraně 1 – 1,5 cm.
Hranolky přesuňte do větší mísy nebo rovnou na plech vyložený pečícím papírem, zakapejte je olivovým olejem, osolte a důkladně promíchejte, tak aby se všechna zelenina obalila olejem.
Pak hranolky na plechu rozprostřete v jedné vrstvě a pečte asi půl hodiny – dokud nebudou mít správný poměr měkkosti a křupavosti. To samozřejmě nejlépe zjistíte ochutnáním…
Zdroj: Medové kotletky s pivem a zeleninovými hranolky; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/recepty-pro-teplo-pohodu-od-karoliny?special=773951 [On-line 25.01.2015]
Pokud moc nejste na zeleninové hranolky a jejich delší přípravu, ale rádi byste zachovali nižší kaloričnost jídla, doporučuju McCain hranolky do trouby. Mají jen 5 % slunečnicového tuku a jsou dost rychle hotové. Navíc chuťově tuto dobrůtku neshodí. Dobrou chuť.