reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Moravský vrabec, knedlíky, zelí

Ingredience

  • vepřová plec 600 g
  • cibule 1 kus
  • česnek 3 stroužky
  • kmín 1 špetka
  • grilovací koření na žebírka 1 dávka
  • sůl a pepř 1 špetka

na bramborový knedlík:

  • brambory vařené ve slupce 500 g
  • krupice 100 g
  • solamyl 3 lžíce
  • vejce 1 kus
  • hrubá mouka 100 g
  • sůl 1 špetka

na kynutý knedlík:

  • mléko 125 ml
  • hrubá mouka 250 g
  • čtvrtka droždí 1 dávka
  • vejce 1 kus
  • cukr 1 špetka
  • sůl 1 špetka

na zelí:

  • kyselé zelí 1 sáček
  • cibule 1 kus
  • sádlo nebo olej 1 lžíce
  • sůl a cukr dle chuti 1 dávka

1. Chceme-li mít vrabce šťavnaté, můžeme přidat část bůčku. Maso nakrájíme na větší kousky, v míse je osolíme, opepříme, posypeme kmínem a tenkými plátky česneku. Promícháme a necháme nejlépe 4 – 6 hodin odležet. Potom maso přeložíme do pekáče a zprudka zapečeme. Přidáme nakrájenou cibuli, podlijeme a za občasného přelévání vypečenou šťávou a podlévání vodou vrabce zvolna pečeme asi hodinu doměkka. Moravského vrabce podáváme s bramborovými, kynutými nebo chlupatými knedlíky a dušeným kysaným nebo čerstvým zelím.

2. Brambory na knedlíky uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme. Všechny ingredience v misce smícháme a propracujeme. Utvoříme knedlíky, které vaříme v osolené vodě asi 15 – 20 minut.

3. Mouku, vlažné mléko, vejce a sůl na kynuté knedlíky vložíme do mísy. Navrch vložíme droždí a necháme 15 minut vzejít kvásek. Potom vše smícháme a čtvrt hodiny hněteme v robotu nebo mixérem. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme na hodinu do tepla. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou propracujeme a vytvarujeme knedlíkové šišky, které necháme ještě asi 10 minut dokynout. Uvaříme je ve vroucí osolené vodě asi čtvrt hodiny a po vyjmutí ihned propícháme a nakrájíme nití.

4. Na zelí si na omastku zpěníme cibulku, přidáme zčásti scezené zelí, orestujeme a s troškou soli a cukrem dusíme doměkka, až už nám žádná tekutina nezbyde. Podáváme k vepřovému masu a knedlíkům.

Zdroj: Moravský vrabec, knedlíky, zelí; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/moravsky-vrabec-knedliky-zeli [On-line 05.06.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.