Suroviny
Moravský vrabec:
- vepřová plec 1,5 kg
- cibule 3 ks
- sádlo 150 g
- sůl 2 lžíce
- vývar
- hladká mouka a olej na jíšku
Bramborové knedlíky:
- brambory 1 kg
- vejce 1 ks
- polohrubá mouka dle potřeby
Houskové knedlíky:
- starší housky 2 ks
- droždí 1/2
- cukr špetka
- sůl 1 lžička
- polohrubá mouka 2 hrnky
- vejce 1 ks
- mléko 1 hrnek
Zelí:
- hlávka zelí 1 ks
- sůl
- cukr
- ocet
- slanina 50 g
- hladká mouka na zahuštění
Vepřovou plec si nakrájíme na kostičky, přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli a asi dvě lžíce soli – vše promícháme a dáme na sádlo péct do předehřáté trouby – pečeme do měkka, občas podlijeme. Jakmile je maso měkké, vepřové vyndáme. Do výpeku přidáme vývar a zahustíme. Vrátíme zpět maso a ještě chvíli opékáme odkryté.
Bramborové knedlíky: Uvařené a oloupané brambory rozmačkáme, přidáme mouku, vejce a sůl, vše promícháme, vytvoříme šišky, které vaříme v osolené vodě asi dvacet minut.
Houskové knedlíky: Do mouky přidáme vejce, špetku soli a cukru, rozdrobíme půl kostičky droždí, zalijeme teplým mlékem a promícháme. Vše dáme vykynout a poté přidáme nakrájené housky. Těsto zpracujeme do šišek a dáme vařit do lehce osolené vody na půl hodiny – špejlí zkoušíme, zda jsou knedlíky uvnitř provařené.
Zelí: Hlávku zelí nakrájíme nadrobno, košťály vyhodíme. Dáme vařit (dusit), podléváme, jakmile je zelí měkké, dochutíme – dle chuti přidáme cukr a ocet, špetku soli. Vedle na pánvi osmažíme slaninu, kterou poté přidáme do zelí. Zaprášíme moukou a ještě chvíli doděláme, až se mouka vsákne a provaří.
Zdroj: Moravský vrabec, variace knedlíků, zelí; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/moravsky-vrabec-variace-knedliku-zeli [On-line 20.06.2016]
Poslední tip, trik či komentář