Ingredience pro přípravu receptu:
- 125 ml – olej
- 3 lžíce – piniové oříšky
- 2 kusy – středně velká mrkev strouhaná
- 90 g – zlaté rozinky
- 60 ml – rum
- 120 g – cukr moučka
- 1 lžička – vanilkový extrakt
- 3 kusy – vejce
- 250 g – mleté mandle
- 1/2 lžičky – mletý muškátový oříšek
- jemně nastrouhaná kůra z poloviny citronu
- šťáva z poloviny citronu
Mascarpone krém
- 250 g – mascarpone
- 2 lžičky – cukr krupice
- 2 lžíce – rum
Předehřejte si troubu na 180 stupňů C. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a strany vymažte olejem.
V malé pánvi opečte nasucho piniová semínka a dejte je stranou. Mrkev nastrouhejte a uložte na papírovou utěrku, aby vysála z mrkve přebytečnou vodu.
V malém kastrůlku přiveďte k varu rozinky s rumem. Snižte teplotu a vařte asi 3 minuty.
V mixéru smíchejte cukr spolu s olejem a dejte směs do mísy, přidejte vanilku a vajíčka. Přisypte mandle, muškátový oříšek, strouhanou mrkev, rozinky se zbytkem rumu a nakonec citronovou kůru s citronovou šťávou. Vše smíchejte a vypracujte těsto.
Těsto dejte do dortové formy, povrch uhlaďte stěrkou a posypte piniovými oříšky. Pečte v troubě přibližně 30-40 minut. Dort je hotový, jakmile má zlatavě hnědou barvu.
Než dort vyndáte z formy, nechte ho asi 10 minut odpočinout.
Dort přendejte na servírovací talíř a připravte si krém. V misce smíchejte mascarpone s cukrem a rumem.
Mrkvový dort servírujte s mascarpone krémem.
Zdroj: Mrkvový dort; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/mrkvovy-dort.html [On-line 26.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář