Suroviny
- pepř
- střední cibule 1 ks
- větší mrkev 6 ks
- čerstvý zázvor 4 cm
- vývar 500 ml
- olivový olej 2 lžíce
- limetka 1/2 ks
- petrželová nať
- bílý jogurt (nebo zakysaná smetana) 1/2 kelímku
- bílé pečivo na krutony
- sůl
Očištěnou mrkev nakrájíme na větší kostky, cibuli nakrájíme nadrobno, zázvor očistíme a nastrouháme nahrubo.
Do hrnce dáme olivový olej, přidáme cibuli, lehce orestujeme a přidáme mrkev, restujeme dále spolu, dokud cibulka nezměkne a mrkev trochu nezesvětlá.
Mezitím si bokem připravíme vývar, který vlijeme k mrkvi s cibulí, přidáme zázvor a pod pokličkou vaříme asi čtvrt hodiny, dokud mrkev nezměkne. „Hotovou“ polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému, přidáme šťávu z limetky (popř. přisolíme nebo připepříme) a vmícháme jogurt nebo smetanu. Podáváme s krutony orestovanými na másle nebo oleji.
Zdroj: Mrkvový krém se zázvorem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/mrkvovy-krem-se-zazvorem-0 [On-line 16.09.2015]
Poslední tip, trik či komentář