Suroviny:
- 6 lžic olivového oleje
- 2 menší cibule, na kostičky
- 300 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
- špetka mleté skořice
- špetka drceného římského kmínu
- cca 2 lžičky sušeného oregana
- 3 stroužky česneku, na plátky
- 400 g zavařených rajčat
- sůl a čerstvě mletý pepř
- cca 100 ml hutného červeného vína
- 2 menší lilky
- 5-6 brambor (podle velikosti)
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- cca 100 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- špetka mletého muškátového oříšku
- 30 g parmazánu
- bílý chléb k podávání, lze vynechat
Na 5 lžících oleje opečte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte maso a opečte ho několik minut ze všech stran a přidejte koření a prolisovaný česnek. Míchejte a krátce opékejte, aby se koření rozvonělo a česnek se nepřichytil. Nakonec přidejte rajčata, osolte, opepřete, promíchejte a podlijte vínem. Přiklopte poklicí a nechte na mírném plameni cca půl hodiny probublávat. Občas zkontrolujte, zda se směs nepřipaluje, když tak podlijte ještě troškou vína.
Mezitím si rozpalte troubu na 180°C. Nakrájejte na cca centimetrové plátky omyté lilky, osolte je a dejte na plech na pečicí papír cca na 20 minut péct o trouby. Zatímco se pečou lilky, oškrábejte brambory a také je nakrájejte na plátky (tenčí, cca 3 mm).
Do zapékací misky vytřené zbylým olivovým olejem narovnejte vrstvu brambor, osolte je, na ně dejte vrstvu masové směsi a tu poklaďte plátky lilků. Vrstvy opakujte, dokud máte materiál (záleží to i na velikosti vaší zapékací misky). Horní vrstva by měly být brambory. Dejte péct přikryté poklicí nebo alobalem na 45 minut do trouby rozehřáté na 150°C (horkovzduch) nebo 170°C.
V kastrůlku si rozehřejte 2 lžíce másla, opečte na nich mouku na velmi světlou jíšku, tu pak zalijte studeným mlékem a smetanou, ochuťte oříškem a nechte projít varem. Přidejte sýr, lehce promíchejte, než se rozpustí. Bešamel má být docela řídký, aby se dal nalít na musaku – pokud ho máte hustý, nařeďte ho mlékem.
Po 45 minutách pečení musaku zalijte bešamelem a dejte do trouby na dalších cca 20 minut, teplotu zvedněte na 180°C (pokud používáte horkovzduch), jinak na 200°. Pečte už odkryté. Výsledkem by měla být pěkně zlatavá vrstva na povrchu. Po upečení nechte ještě minimálně pět minut odpočívat, aby se musaka dala lépe krájet.
Tip: Podávejte jen tak nebo třeba s bílým chlebem na vytření šťávy, tzatziki nebo šopským salátem.
Nejlepší je samozřejmě musaka z jehněčího masa. Protože ale v našich končinách je jehněčí vzácné a drahé, málokdy se odhodlám ho pomlít, když už ho seženu. Hovězí maso je dobrá alternativa.
Zdroj: Musaka; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-podzimni-navsteva [On-line 13.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář