reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Netradiční vepřo-knedlo-zelo

Ingredience

  • vepřové plecko bez kosti 1 kg
  • česnek 5 stroužků
  • kmín 1 dávka
  • bobkový list 1 kus
  • sůl a pepř 1 dávka

karamelizované bílé zelí:

  • větší hlávka zelí 1 kus
  • větší cibule 1 kus
  • cukr 9 lžiček
  • ocet 2 lžíce
  • hladká mouka na zaprášení 1 dávka
  • sůl a pepř 1 špetka

na kynuté knedlíky:

  • dva hrnky polohrubé mouky 1 dávka
  • půlka droždí 1 dávka
  • jeden hrnek teplé vody 1 dávka
  • vejce 1 kus
  • cukr 1 lžička
  • sůl 1 špetka

na bramborové knedlíky:

  • hrubá mouka 12 lžic
  • brambory 500 g
  • vejce 1 kus
  • dětská krupice 4 lžíce

1. Maso si naložíme den předem: osolíme je, opepříme, načesnekujeme a okmínujeme. Až budeme plecko péct, akorát vepřové podlejeme a podléváme ho i během pečení.

2. Bílé zelí si nakrájíme na nudličky. V kastrolu si na oleji nebo na sádle orestujeme cibulku, zeslabíme oheň a dáme ji v nádobě stranou. Na druhou volnou půlku dna dáme cukr, který pomalu promícháváme, až vznikne karamel. Ten pak smícháme s cibulí. Po hrstech přidáváme zelí, osolíme, okmínujeme a promícháváme, na mírném ohni necháme dusit. Asi za hodinku, až je zelí měkké, zaprášíme hladkou moukou, zarestujeme a okyselíme. Zelí musí být sladkokyselé.

3. Kynuté knedlíky: Do misky si dáme dva hrnky mouky a špetku soli. Do hrnku si nalejeme teplou vodu a rozdrobíme půlku droždí. Necháme vzejít kvásek, až vzejde, půlku přilejeme do mouky, do druhé půlky přidáme vejce, rozšleháme a přidáme k mouce s první půlkou kvásku. Vše důkladně promícháme a necháme kynout, po půl hodině znovu promícháme a pak necháme zase kynout. Po další půl hodině si vytvoříme dva válečky, které nechám ještě tak pět minut nakynout. Mezitím si v hrnci připravíme vodu a pařák potřený olejem. Knedlík vaříme dvacet minut bez obracení.

4. Bramborové knedlíky: Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme je a necháme vychladnout. Brambory nastrouháme, přidáme ostatní suroviny a uhněteme těsto. Vytvoříme dva válečky a ty dáme na 20 minut vařit, opět možno na páru.

Zdroj: Netradiční vepřo-knedlo-zelo; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/netradicni-vepro-knedlo-zelo-0 [On-line 29.11.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.