Suroviny:
- brusinky
- rybízová marmeláda
- rajčatový protlak
- dijonská hořčice
- worcester
- balsamico
- pomeranč
- mletý zázvor
Do hrnce nasypeme brusinky (asi ¾ hrnku), asi 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce rybízové marmelády a lžíci dijonské hořčice. Dochutíme kapkou worcesteru a balsamicového octa a necháme zavařit.
Mezitím oškrábeme kůru z půlky pomeranče a nakrájíme jí na drobné kostičky a přisypeme do hrnce. Z pomeranče vymačkáme do omáčky šťávu. Chvilku povaříme, dochutíme ještě špetkou mletého zázvoru. Omáčku necháme vystydnout a můžeme podávat, hodí se ke studeným paštikám a masům, ke zvěřině, apod.
Zdroj: Omáčka cumberland; Teď vaří šéf! – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/jak-doma-na-delikatesy-z-ovoce-kouknete-na-recepty-od-sefa?special=758795 [On-line 24.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář