Suroviny
- 5 ks „ossobuco“ – po 300 g telecí nebo mladé hovězí kližky s morkovou kostí
- čerstvé bylinky
- mletý pepř
- sůl
- hladká mouka
- velká cubule 1 ks
- máslo 50 g
- olivový olej 2-3 lžíce
- drcená rajčata 300 ml
- bílé víno 500 ml
- hovězí vývar 500 ml
Gremolata:
- plocholistá petrželka 1 svazek
- kůra z 1 citronu
- česnek 2 stroužky
Šafránové rizoto:
- rýže Arborio 350 g
- šafrán špetka
- suché bílé víno 50 ml
- vývar 500 ml
- šalotka 50 g
- čerstvé máslo 20 g
- parmezán 50 g
- sůl
- česnek
Na oleji pomoučené maso osmahneme dozlatova z obou stran a dáme stranou. Ve výpeku a přidaném másle pozvolna osmahneme na kolečka nakrájenou cibulku, šťávu opepříme, podlijeme vínem, necháme odpařit a poté přidáme vývar. Vrátíme maso, přiklopíme a dusíme na pánvi asi dvě hodiny.
Rizoto: Najemno pokrájenou šalotku zlehka orestujeme na másle, přidáme nepropranou rýži a ještě krátce restujeme. Poté přidáme bílé víno a šafrán a necháme vyvařit. Pak už jen postupně, po troškách podléváme vývarem a za stálého míchání vaříme na mírném ohni 15 až 18 minut. Před podáváním můžeme zjemnit kouskem čerstvého másla a dochutit strouhaným parmazánem. Servírujeme v hlubokém talíři, dochucené gremolatou.
Zdroj: Ossobuco alla Milanese se šafránovým rizotem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/ossobuco-alla-milanese-se-safranovym-rizotem [On-line 08.06.2016]
Poslední tip, trik či komentář