Ingredience
- vepřové panenky 1 kg
- olivový olej 5 lžic
- hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián) 1 dávka
- sůl 1 dávka
- brambory 1 kg
- na česnekový dip:
- česnek 2 stroužky
- velký bílý jogurt 1 dávka
- majonéza (nejlepší je domácí) 1 dávka
Brambory oloupeme, nakrájíme na měsíčky, zakápneme olejem, osolíme, posypeme rozmarýnem a dáme péct na 180 °C asi na hodinu.
Uděláme si dip. Majonézu, nejlépe domácí, jogurt, bylinky a koření smícháme s prolisovaným česnekem a necháme odpočinout minimálně hodinu v lednici.
Očištěné maso nakrájíme na špalíčky, osolíme, potřeme olejem a obalíme v bylinkách. Necháme aspoň dvě až tři hodiny odpočívat v lednici, pak asi minutu osmahneme zprudka na pánvi ze všech stran a dáme do trouby rozpálené na 180 °C na 8 –10 minut. Hotovou panenku je nejlepší pár minutek po vyjmutí z trouby nakrájet na tenké plátky.
Zdroj: Panenka s opékaným bramborem a česnekovým dipem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/panenka-s-opekanym-bramborem [On-line 14.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář