Ingredience
- vepřové panenky 500 g
- menší sýry typu hermelín, camembert či encián 3 kusy
- plátky anglické slaniny 10 kusů
- sůl a pepř 1 špetka
- olej 1 dávka
Na přílohu:
- 1,5 – 2 kg brambor,
- 4 bílky,
- provensálské koření
Na omáčku:
- 200 g taveného sýra
- 1 smetana ke šlehání,
- 150 g modrého sýra,
- vegeta,
- bazalka,
- sůl a pepř
Na přílohu:
- 150 – 300 g čerstvé zeleniny (mix), kterou si můžeme povařit či podusit k masu a bramborám
1. Panenku si nakrájíme menší medailonky, které okořeníme. Každý medailónek obalíme slaninou a maso krátce před podáváním opečeme po obou stranách na oleji.
2. Připravíme si sýrovou omáčku. Na másle si na pánvi rozpustíme tavené sýry, přilijeme smetanu a modrý sýr, mícháme a tavíme, dokud není omáčka hladká. Přidáme čerstvou bazalku.
3. Brambory nakrájíme na měsíčky, posolíme, posypeme oblíbeným provensálským kořením nebo drceným kmínem a smícháme s ušlehaným sněhem z bílků a pečeme v troubě do zlatova, občas promícháme.
4. Panenku podáváme s plátky grilovaného hermelínu nebo enciánu, brambory, možno i s teplou dušenou zeleninou (mrkví apod.)
Zdroj: Panenka se slaninou na sýru; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/panenka-se-slaninou-na-syru [On-line 16.02.2013]
Poslední tip, trik či komentář