- vepřové panenky 3 kusy
- půl svazku tymiánu 1 kus
- stonky šalvěje 2 kusy
- snítka rozmarýnu 1 kus
- svazek hladké petrželky 1 kus
- stroužek česneku 1 kus
- strouhanka 4 lžíce
- hrubozrnná hořčice 2 lžíce
- olivový olej dle potřeby
- šalotky 3 kusy
- máslo 1 lžíce
- masový vývar dle potřeby
- smetana ke šlehání 200 g
- suché cherry 2 lžíce
- sůl a pepř 1 špetka
Troubu si předehřejeme na 220°C.Maso opláchneme, osušíme, osolíme a opepříme. Bylinky opláchneme, osušíme a najemno nasekáme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Smícháme s bylinkami, strouhankou, hořčicí a 3 lžícemi oleje. Směsí potřeme maso. Maso dáme na pekáč, pokapeme lžící oleje a pečeme ve střední troubě asi 15 minut.
Šalotky oloupeme, najemno pokrájíme a necháme zesklovatět na zbývajícím oleji s máslem. Přilijeme vývar, smetanu a sherry. Prudce povaříme asi pět minut do zhoustnutí. Osolíme a opepříme.
Maso necháme ještě 5 minut odpočinout ve vypnuté troubě, teprve pak ho nakrájíme na plátky a přelijeme smetanovým přelivem.
Brambory uvaříme ve slupce, nakrájíme a dáme opéct ještě do trouby.
Zdroj: Panenka v bylinkovém plášti se smetanovým přelivem, opékané brambory; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/panenka-v-bylinkovem-plasti [On-line 4.10.2012]
Poslední tip, trik či komentář