Panna cotta na řecký způsob
- 1 l smetany
- 6 plátků želatiny
- 6 lžic cukru krupice
- 1-2 lžíce rozmarýnového medu
- máslo na vymazání plechu
- celá skořice
- vlašské ořechy
- 1 dl Metaxy
- těsto Fillo
Do kastrolu vlijeme smetanu s cukrem a mícháme do té doby, než se cukr rozpustí. Želatinu namočíme do vody, vymačkáme přebytečnou vodu
a přidáme do kastrolu, necháme ji zcela rozpustit. Smetana se nesmí vařit, udržujeme asi na 80 stupních. Směs smícháme s nasekanými vlašskými ořechy (lepší je ořechy před namletím opražit, pak se nebudou “lepit”). Nalijeme do formy (například na srnčí hřbet) a necháme v lednici alespoň
6 hodin odležet.
Pečící plech pomažeme máslem a vyskládáme na něj těsto fillo. Každý plat těsta oddělíme tím, že jej pomažeme máslem. Pečeme v troubě do křupava, asi 10-15 min na střední teplotu.
V hrnci smícháme Metaxu s medem, vhodíme celou skořici a přivedeme k varu. Při servírování prokládáme panna cottu upečeným křupavým těstem a zakápneme zredukovanou šťávou.
Zdroj: S Italem v kuchyni iprima TV Prima Makro http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Panna-cotta-alla-greca/
Poslední tip, trik či komentář