Ingredience
- smetana ke šlehání 500 ml
- želatina 4 plátky
- cukr 40 g
- vanilkový lusk 1 kus
- maliny nebo jiné drobné ovoce na ozdobu 1 dávka
1. Do studené vody nebo mléka dáme rozpustit želatinu. Mezitím si připravíme čtyři skleničky či menší misky a svaříme smetanu: do hrnce vlijeme polovinu celkového množství smetany, přidáme cukr a dřeň z vanilkového lusku, vydlabaný lusk a vše pomalu přivedeme k varu. Občas dobře promícháme – smetana se nesmí připálit.
2. Hrnec stáhneme z plamene, směs necháme mírně prochladnout a poté do ní přidáme vymačkanou želatinu (namísto plátků můžeme použít i jemně mletý prášek, čtyři plátky odpovídají dvěma lžičkám prášku). Jakmile se želatina rozpustí, přecedíme směs přes jemné sítko.
3. Zbytek smetany ušleháme do polotuha a spojíme ji se svařenou vanilkovou směsí. Hmotu vlijeme do připravených sklenek nebo mističek a 4 až 6 hodin necháme v chladu ztuhnout.
4. Při podávání zdobíme malinami či rozvarem z jakéhokoli drobného ovoce. Pokud chceme vanilkovou variantu obměnit, můžeme do smetanového základu přidat třeba lžíci medu či limetkové šťávy.
Zdroj: Panna cotta s ovocem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/panna-cotta-s-ovocem [On-line 21.05.2014]
Poslední tip, trik či komentář