- 1 kg listového těsta
vejce na pomašlování
tuk na vymazání plechu
papír na pečení
na krém:
- 200 ml mléka
50 g pudinkového prášku
2 žloutky
50 g cukru krystal
150 ml šlehačky
vaječný koňak
na švestkovou omáčku:
- švestky
voda
cukr
skořicový cukr
whiskey
Z listového těsta vykrájíme kolečka. Na vymazaném plechu je důkladně pomašlujeme a vykrajovátky různých průměrů vytvoříme kroužky, které poslouží jako ráfek paštiček. A pozor, nezapomeňte, že nejlépe se pracuje se ztuhlým těstem z mrazáku. Celé paštičky pomašlujeme a zakryjeme pečícím papírem, aby při pečení neztratily tvar. Dáme je do trouby na 220 stupňů, a než budou do zlatova, připravíme si krém.
Z pudinkového prášku, trochy mléka a žloutků vymícháme hladkou zálivku, kterou zavaříme ve vroucím zbytku mléka. Vzniklý základ na krém zasypeme vrstvou cukru a necháme vychladnout. Poté cukr vmícháme dovnitř spolu s vaječným koňakem a hustou šlehačkou, kterou přidáváme po částech, a hotovým krémem naplníme paštičky. Na talíři doplníme omáčkou, kterou připravíme podle následujícího postupu:
Švestky krátce povaříme v cukrovém rozvaru, přidáme skořicový cukr, necháme vychladit, na závěr ochutíme trochou whiskey. Podáváme s paštičkami s krémem. Dozdobíme ovocem, případně podle vlastní fantazie kroužky z listového těsta.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/192-pasticky-s-kremem-a-svestkovou-omackou-s-whiskey/
Poslední tip, trik či komentář