Suroviny
Paštika
- drůbeží játra 500 g
- střední cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- slanina 100 g
- portské víno 100 ml
- bílý pepř
- sůl
- šalvěj
- tymián
- smetana 50 ml
- máslo 1/2
Vinné želé
- portské víno 50 ml
- voda 50 ml
- želatina 2-3 lžičky
- med
Pokrájíme si slaninu a osmahneme ji na pánvičce. Do výpeku nasypeme pokrájenou cibuli a rozmačkaný česnek. Přidáme očištěná játra. Krátce orestujeme, podlijeme portským vínem a chvilku dusíme. Játrovou směr okořeníme dle chuti. Směs začneme mixovat a přidáváme smetanu a ztuhlé máslo. Ve výsledku by měla mít narůžovělou barvu a krémovitou konzistenci. Přelejeme do misek a dáme vychladit.
Želé připravíme smícháním vína, vody a želatiny, kterou připravíme dle návodu. Po zahřátí směsi ji dochutím špetkou soli a medem.
Pokud je paštika na povrchu alespoň trošku ztuhlá, ozdobíme ji hroznovým vínem a přelijeme želé. Necháme dál tuhnout.
Zdroj: Paštika s vinným želé, pečivo; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pastika-s-vinnym-zele-pecivo [On-line 03.09.2016]
Poslední tip, trik či komentář