Suroviny
- krupice 2 hrsti
- kuřecí stehna 6 ks
- sůl
- hrubá mouka 2 hrsti
- grilovací koření
- vejce 2 ks
- máslo
- kyselé zelí 1,5 kg
- kmín
Na noky:
- brambory 10 ks
- sůl
- bodlákový olej
Nejprve opláchneme kuřecí stehna ve studené vodě, maso osušíme. Vetřeme sůl, aby stehna zůstala šťavnatá. Zlehka a ze všech stran vetřeme grilovací koření a drcený kmín.
Do máslem vymazaného pekáče rozprostřeme kyselé zelí, které taktéž zlehka posypeme grilovacím kořením a promícháme. Poté můžeme naskládat kuřecí stehna, která poklademe plátky másla, čímž docílíme lahodnější, šťavnatější výsledek. Máslo také zjemní kyselost zelí a všechny suroviny spojí.
Takto připravené maso vložíme do trouby předehřáté na 150°C na asi hodinu a půl. Pak sundáme víko a zvýšíme teplotu na 200°C, abychom docílili krásně křupavé a zlatavé kůžičky. Nezapomeňte stehna otáčet, aby byla krásně propečená ze všech stran.
Noky: den předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme. Přidáme vejce, sůl, krupici a mouku a zakápneme olejem.Do hrnce dáme vařit osolenou vodu a mezitím, než se voda začne vařit, uděláme z těsta válečky, které nožem nakrájíme na stejné špalíčky, které ihned vkládáme do vařící vody.Jakmile vyplavou na povrch, vaříme ještě maximálně dvě minuty a vyndáváme do misky a hotové noky zakápneme opět olejem, aby zůstaly vláčné a nelepily se. Pokud je hned nepodáváme, můžeme je přikrýt v míse pokličkou a dát do peřin, kde nevystydnou.
Zdroj: Pečená kuřecí stehna na zelí, bramborové noky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecena-kureci-stehna-na-zeli-bramborove-noky [On-line 27.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář