Ingredience
- uzená vepřová žebra 2 kg
- med 100 ml
- cibule 2 kusy
- želatinový bujon 1 kus
- bobkový list 1 kus
- nové koření 5 kuliček
- jalovec 3 kusy
- pepř 5 kuliček
- česnek 3 stroužky
- olivový olej 3 lžíce
- chilli 1 špetka
- rozmarýn 1 snítka
- tymián 1 lžička
- sůl 1 špetka
Šťouchané brambory:
- brambory 1 kg
- cibule 1 kus
- máslo 50 g
- smetana 200 ml
- čerstvý koriandr 1 svazek
- sůl 1 špetka
Čalamáda:
- malé sterilované okurky 1 sklenice
- čerstvá paprika 1 kus
- sterilované cibulky 1 sklenice
- rajský protlak 1 kus
- sůl 1 špetka
- česnek 1 dávka
- olivový olej 1 dávka
- cukr 1 špetka
1. Žebra položíme na pekáč, zalijeme vývarem, přidáme dvě nahrubo nakrájené cibule, bobkový list, nové koření, jalovec, pět bobulí pepře, přikryjeme a dáme na hodinu podusit do trouby na 150 stupňů. Když je maso měkké, vytáhneme ho z trouby, slijeme vývar se zeleninou a žebra potřeme marinádou z deci medu, rozdrcených stroužků česneku, špetky soli, špetky chilli, rozmarýnu, tymiánu, olivového oleje a pečeme na 180 stupňů asi patnáct minut a pravidelně potíráme marinádou.
2. Na přílohu brambory oloupeme a uvaříme vcelku doměkka. Na másle osmažíme najemno nakrájenou cibuli a přidáme k bramborám, které rozmačkáme spolu s máslem, smetanou a přidáme čerstvý nasekaný koriandr.
3. K jídlu chutná vlastní čalamáda. Smícháme sterilované okurky nakrájené na malé kostky, čerstvou papriku na kostičky, malé sterilované cibulky a rajský protlak. Přidáme sůl, česnek dle chuti, cukr a zalijeme olivovým olejem.
Zdroj: Pečená žebra na medu; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecena-zebra-na-medu [On-line 26.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář