4 porce
- kuřecí prso s kůží a kostí 4 x 200 g
- mletý pepř
- sůl
- olivový olej
- 4 snítky tymiánu
Prso osolíme, opepříme a na troše oleje opečeme nejprve kůží dolů, dobře vypečeme, otočíme a dopečeme. Přidáme snítky tymiánu, odstavíme, na maso navršíme avokádovou krustu (příprava viz níže) a vkládáme do trouby vyhřáté na 160 °C, pečeme 12 minut dozlatova.
Upečená prsíčka podáváme s hráškovým pyré a restovanou hlívou ústřičnou (postupy viz níže).
Krusta
- 120 g bílé veky
- 1 avokádo
- 50 g másla
- 1 žloutek
- citronová šťáva
- plocholistá petrželka
- mletý pepř
- sůl
- smetana podle potřeby
Veku nakrájenou na kostky opečeme nasucho a dokřupava.
Avokádo oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme k housce spolu se změklým máslem a žloutkem. Ochutíme citronovou šťávou, solí a mletým pepřem, sekanou petrželkou a rozmačkáme, nejlépe prsty. V případě potřeby naředíme smetanou.
Hráškové pyré
- 250 g hrášku
- 150 g brambor
- 100 ml smetany
- 50 g másla
- sůl
Brambory uvaříme v osolené vodě, trochu vody ponecháme stranou. Brambory rozšťoucháme s máslem.
K hrášku přidáme trochu vody z uvařených brambor, smetanu, povaříme a nahrubo rozmixujeme. Poté obě směsi smícháme.
Houbové ragú
- 100 g hlívy ústřičné
- 2 šalotky
- 100 g polosušených rajčátek
- olivový olej
- mletý pepř
- drcený kmín
- sůl
Hlívu nakrájíme na nudličky, šalotku na půlkolečka. Do pánve vlijeme trochu oleje, opečeme šalotku dosklovata, vmícháme hlívu, osmahneme, ochutíme pepřem, kmínem, solí. Na závěr vmícháme nakrájená rajčátka.
Zdroj: Pečené farmářské kuřecí prsíčko s avokádovou krustou, hráškové pyré a hlíva ústřičná s polosušenými rajčátky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1602-pecene-farmarske-kureci-prsicko-s-avokadovou-krustou-hraskove-pyre-a-hliva-ustricna-s-polosusenymi-rajcatky/ [On-line 30.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář