Suroviny
- čerstvé fíky 15 ks
- pekanové ořechy 1 hrst
- sladké dezertní víno 15 lžic
- třtinový cukr 5 lžic
- limeta 4 ks
- vanilkový lusk 1 ks
- crème fraîche 200 g
Z limetek vymačkáme do rendlíku šťávu, přidáme cukr a trošku nastrouhané limetkové kůry. Povaříme, dokud směs nezhoustne. Mezitím necháme v pánvi svařit dezertní víno s vanilkovými zrnky. Do této pánve vložíme čerstvé fíky, které navrchu nakrojíme do křížku, aby se teplem otevřely. Necháme je dusit 8–10 minut.
V míse smícháme svařený limetkový sirup s crème fraîche, přidáme nasekané pekanové ořechy.
Fík naservírujeme na talíř, polijeme omáčkou a přidáme lžíci smetanového krému, ozdobeného pekanovým oříškem.
Zdroj: Pečené fíky s limetovou crème fraîche; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecene-fiky-s-limetovou-creme-fraiche [On-line 19.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář