4 porce
- 2 velké bílé cibule
- 3 rajčata
- 120 g strouhanky
- 4 lžíce olivového oleje
- 100 g sýru feta
- 2 stroužky česneku
- 2 hrsti sekané plocholisté petržele
- 100 g vařené černé čočky
- mletý pepř
- sůl
- 300 ml zeleninového vývaru
- 200 ml bílého vína
Cibule oloupeme, trochu skrojíme na straně kořene i stonku a příčně rozkrojíme na půl. Rozebereme jednotlivé mističky a vyskládáme vždy dvě v sobě do pekáče.
Vnitřky cibulí nakrájíme nadrobno. Rajčata nastrouháme, smícháme se strouhankou, olejem, nastrouhaným sýrem, nakrájenou cibulí, nasekaným česnekem, petrželkou a vařenou čočkou. Dobře ochutíme mletým pepřem a solí.
Cibulové mističky plníme směsí, podlijeme vývarem a vínem a pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C 15 − 20 minut, až je cibule na skus. Podáváme se šťouchanými batáty (viz níže).
Šťouchané batáty
- 500 g batátů
- voda na uvaření
- 50 ml přepuštěného másla
- 100 g měkkého tvarohu
- muškátový oříšek
- sůl
Oškrábané a nakrájené batáty uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme, batáty rozmačkáme, vmícháme máslo, tvaroh a muškátový oříšek.
Zdroj: Pečené plněné cibule se šťouchanými batáty; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1792-pecene-plnene-cibule-se-stouchanymi-bataty/ [On-line 01.04.2016]
Poslední tip, trik či komentář