Suroviny:
- telecí koleno
- olivový olej
- řapíkatý celer
- mrkev
- cibule
- tymián
- rozmarýn
- česnek
- citron
- petržel
- sůl, pepř
Telecí koleno osolíme a opepříme ze všech stran. Pro kratší dobu pečení můžeme kolínko na několika místech naříznout. Do pekáče kápneme olivový olej, koleno do něj položíme a přidáme zeleninu – pár větších kousků řapíkatého celeru, mrkev, cibuli, paličku česneku. Ochutíme čerstvými bylinkami (tymián a rozmarýn se hodí vždycky). Pekáč přikryjeme pokličkou, dáme do předehřáté trouby na 140–150 °C a pečeme asi hodinku, podle velikosti kolínka. Pak maso zkontrolujeme, odstraníme pokličku a dopečeme, aby mělo křupavou kůrku.
Po upečení necháme kolínko chvilku odpočinout. Čas využijeme na přípravu gremolaty: do misky nastrouháme citronovou kůru, dva stroužky česneku a nasekáme listovou petrželku. Zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem, promícháme a podáváme k pečenému kolenu se zeleninou.
Zdroj: PEČENÉ TELECÍ KOLÍNKO S GREMOLATOU; Teď vaří šéf! II – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/recepty-z-teleciho-z-jednicky-noveho-ted-vari-sef?special=758795 [On-line 26.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář