4 porce
Ačkoli lov bažantů skončil v lednu, víme, že je možné využít zásoby kvalitně zmražené zvěřiny celoročně a připravit si skvělou krmi právě teď, kdy se jaro pomaličku, ale jistě hlásí k životu. Bažantí maso patří k těm nejzdravějším díky obsahu přírodních antioxidantů. Pusťme se tedy do vaření s šikovným a sympatickým Filipem Bártou, šéfkuchařem restaurace v konopišťském podzámčí.
- 2 bažanti
- 200 g slaniny
- 2 mrkve
- 2 petržele
- ¼ celeru
- 1 velká cibule
- divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
- vývar z bažanta
- červené víno
- mletý pepř
- sůl
Příloha
šťouchané brambory a kysané zelí
Staženého a očištěného bažanta rozčtvrtíme, prošpikujeme částí slaniny, páteř oddělíme.
Zeleninu nakrájíme na větší kostky, vložíme ji na dno pekáče, pokryjeme na kostičky nakrájenou slaninou, odseknuté kosti, v sítku nebo gáze divoké koření. Navrch položíme čtvrtky bažanta, podlijeme vývarem a červeným vínem.
V rozehřáté troubě necháme bažanta při 200 °C na 15–20 minut „zatáhnout“ bez pokličky, poté přiklopíme a při 180 °C pečeme asi 45 minut.
Podáváme se šťouchaným bramborem a kysaným zelím.
Zdroj: Pečený bažant se slaninou na červeném víně a divokém koření; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1051 [On-line 18.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář