Ingredience
- králík 1 kus
- balíček nového koření 1 kus
- sůl, pepř, cukr 1 dávka
- cibule 70 g
- balíček celého černého pepře 1 kus
- špek 200 g
- smetana 200 ml
- vývar 400 ml
- bobkový list, jalovec 1 dávka
- cibule 1 kus
- máslo podle potřeby 1 kus
na knedlíky:
- houskové veky 2 kusy
- vejce 5 kusů
- polohrubá mouka 300 g
- mléko 200 ml
- muškátový oříšek 300 g
- mléko 200 ml
- muškátový oříšek 1 špetka
- nasekaná petržel 1 hrst
- slanina 200 g
Králíka očistíme a naporcujeme. V hmoždíři rozdrtíme nové koření a pepř. Králíka prošpikujeme, nasolíme a potřeme rozdrceným kořením smíchaným se změklým máslem.
Nakrájíme cibuli nahrubo a špek na proužky a vložíme to na dno pekáče. Přidáme celé nové koření a bobkový list, navrch položíme králíka a minimálně 24 hodin necháme uležet.
Na pánvi rozehřejeme máslo a osmažíme na něm porce králíka ze všech stran, poté vrátíme do pekáče, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě.
Po půl hodině přilijeme smetanu a vývar. Králíka obracíme, podléváme a pečeme ještě hodinu a půl.
Králíka vyjmeme a pohrajeme si s omáčkou. Přepasírujeme, dohustíme jíškou a kořením.
Na knedlík si pokrájíme veku, kterou smícháme se žloutky, mlékem, trochou másla, přidáme rozškvařenou slaninu, mouku, petrželku, sůl a muškátový oříšek. Pořádně prohněteme. Vyšleháme bílky a opatrně je vmícháme do připravené směsi.
Těsto zabalíme do potravinářské fólie, aby nám vznikly válečky dlouhé zhruba 15 cm a o průměru 7 cm. Zabalíme a stáhneme (jako hašlerku)
Knedlíky vaříme ve vodní páře minimálně 20 minut – jde to pomaleji než ve vroucí vodě.
Knedlíky šikmo seřízneme patičky, na talíři je postavíme. Talíř polijeme smetanovou omáčkou a na ni položíme porci králíka.
Zdroj: Pečený králík na smetaně; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/peceny-kralik-na-smetane[On-line 20.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář