Ingredience
- hovězí svíčková 1 kg
- červená paprika 1 kus
- pórek 1 kus
- cibule 1 kus
- sádlo 1 dávka
- chilli olej 1 dávka
- vývar 2 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- červené víno 4 lžíce
- cukr 1 dávka
- ocet 1 dávka
- wei-su (krystalky glutamátu sodného) 1 dávka
- škrob 1 dávka
chilli olej:
- čerstvé nebo sušené chilli (množství dle odvahy a chuti) 1 dávka
- olivový olej 1 dávka
1.Hovězí svíčkovou nakrájíme na nudličky, stejně tak papriku, očištěný pórek a cibuli. Na rozpálené sádlo ve woku dáme zprudka orestovat maso, asi po pěti minutách přidáme zeleninu a rychle restujeme při vysoké teplotě, aby nám hovězí nepustilo vodu a nezačalo se dusit!
2. Pálivý olej s chilli, vývar, koření wei-su, sójovou omáčku, cukr a sůl (opatrně – wei-su je slané) smícháme se lžící máčeného škrobu a tuto tekutinu vlijeme do pánve ke konci varu a vše rychle orestujeme. Na pánvi by neměla zbýt skoro žádná tekutiny. Před podáváním ještě promícháme a zakápneme pálivým olejem. K jídlu je dobrá jednoduchá bílá rýže, jaká se připravuje v asijských restauracích.
3. Chilli olej: Sušené papričky nadrtíme, čerstvé pokrájíme na kolečka. Zahřejeme olej – nesmí se vařit – a přidáme do něj papričky. Vlijeme do lahve a můžeme používat do pikantních salátů, asijských jídel apod. Dokud jsou papričky ponořené, takto připravený olej se nekazí.
Zdroj: Pekingské maso s rýží; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pekingske-maso-s-ryzi [On-line 11.12.2013]
Poslední tip, trik či komentář