Suroviny
- rajčata 5 ks
- majonéza 3-4 lžíce
- konzervovaný tuňák 250 g
- naložené ančovičky 4 ks
- solené kapary 1 lžíce
- čerstvá citronová šťáva 1-2 lžíce
- kousek másla
- tavený sýr 1-2 kostky
- čerstvá bazalka
- parmazán
- sůl
- pepř
Francouzská bagetka:
- hladká mouka 500 g
- vlažná voda 300 ml
- cukr 1 lžička
- sůl 1 lžička
- čerstvé droždí 17 g
Pusťte se do přípravy rajčat. Odkrojte jejich vrchní část jako čepici a pomocí lžičky vydlabejte dužinu (tu si ponechejte stranou, budete ji potřebovat). Rajčata otočte dnem vzhůru, aby vytekla všechna zbývající šťáva. Vrchní část rajčat si ponechte na závěr na ozdobu.
Do kuchyňského mixéru dejte okapaného tuňáka z konzervy, kapary, naložené ančovičky, citronovou šťávu, dužinu z rajčat a vše společně promixujte.
Do směsi přidejte majonézu, tavený sýr, máslo apod.
Tuňákovou směsí naplňte vydlabaná rajčata, ozdobte je lístky čerstvé bazalky, nastrouhaným parmezánem a odkrojenými čepičkami. Ihned podávejte.
Bageta: Prosátou mouku smícháme se solí, uděláme v ní důlek, tam přidáme lžičku cukru a část z už odměřené vlažné vody. Do důlku s vodou rozdrobíme droždí a zhruba 10 minut necháme. Pak zaděláme těsto a necháme vykynout. Těsto pak zpracujeme do bochánku, rozdělíme na pět dílů, každý díl znovu vypracujeme do bochánku a vyválíme šišky. Ty dáme na šířku plechu, na kterém je papír na pečení. Bagety nařízneme šikmými řezy, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Potřeme je vlažnou vodou a vložíme do předehřáté trouby. Do trouby ještě na spodní plech nalijeme asi dvě deci vody.Pečeme dvacet minut na 220 stupňů.
Zdroj: Plněná rajčata s francouzskou bagetkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/plnena-rajcata-s-francouzskou-bagetkou [On-line 05.06.2015]
Poslední tip, trik či komentář