Ingredience
guláš:
- kilo a půl hovězího masa (krk, kližka) 1.5 kg
- sůl, pepř 1 dávka
- cibule 1 kus
- hlavičky česneku 2 kusy
- balíčky sladké papriky 2 kusy
- nové koření, bobkový list, chilli 1 dávka
- hovězí vývar 1 dávka
- pepř a sůl 1 dávka
- mouka dle potřeby na zahuštění 1 dávka
- pivo 1 dávka
na knedlík:
- vejce 2 kusy
- droždí 20 g
- sůl 20 g
- housky 4 kusy
- hrubá mouka 1 kg
- mléko 500 ml
- sádlo 350 g
Cibuli oloupeme a nakrájíme. Poté ji orestujeme a přidáme k ní na kostky nakrájené a osolené maso. Zaprášíme paprikou a podlíváme horkým hovězím vývarem. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, kmín a necháváme dusit, přičemž stále podléváme. Přidáme česnek, dochutíme špetkou chilli a na chuť tak dvěma deci piva. Na konec zahustíme tvrdým chlebem nebo jíškou z hladké mouky. Ozdobíme cibulí dle chuti.
Do mísy přidáme prosátou mouku na knedlík a promícháme se lžičkou soli. Vedle si připravíme kvásek. Smícháme mouku s kváskem a přidáme vejce. Dolijeme mléko a zpracujeme těsto. Poté přidáme na kostičky nakrájenou housku a necháme půl hodiny kynout v teple.
Udělané knedlíky dáme do vroucí osolené vody a vaříme dvacet minut. Po vyjmutí propícháme špejlí a potřeme sádlem.
Zdroj: Poctivý gulášek s domácím houskovým knedlíkem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/poctivy-gulasek-s-domacim-houskovym-knedlikem [On-line 22.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář