4 porce
- 800 g kančího hřbetu
- 100 g špeku
- hlavička česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 100 g másla
- střik octa
- 300 ml smetany
Maso odblaníme a prošpikujeme půlky stroužků česneku a špalíčky špeku. Maso osolíme a opepříme, opečeme z obou stran na přepuštěném másle, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou. Asi v polovině vaření zastříkneme octem, maso tak pěkně zkřehne. Jakmile je maso téměř měkké, podlijeme smetanou a při 170 °C vložíme odkryté do trouby zapéct asi 30 minut, až se od sebe tuky odpojí. Podáváme s vařenými nebo šťouchanými brambory a hruškovým chutney.
hruškové chutney
- 4 porce
- 4 hrušky
- 2 cibule
- 3 cm zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 8 lžic cukru
- lžička skořice
- 6 hřebíčků
- hrst rozinek
- 150 ml bílého vína
- sůl
Očištěné hrušky – bez jádřinců ale se slupkou – nakrájíme na měsíčky, cibuli na kostičky, česnek rozdrtíme, zázvor najemno nakrájíme.
Cukr rozpustíme na karamel, přidáme všechny nakrájené ingredience a rozinky, zarestujeme, okořeníme, podlijeme vínem a podusíme doměkka a do hustší konzistence, podle chuti trochu osolíme.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/program/10084897100-24.05.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=481
Poslední tip, trik či komentář