- pomeranč 1 kus
- cukrářské piškoty 80 g
- pomerančový likér nebo pomerančová šťáva 4 lžíce
- moka čokoláda 150 g
- čerstvá vejce 2 kusy
- moučkový cukr 2 lžíce
- instantní espresso v prášku
- čtvrt lžičky mletého zázvoru
- tekuté máslo 2 lžíce
- smetana ke šlehání 200 ml
- hnědý cukr 1 lžíce
Pomeranč omyjeme, kůru ostrouháme a šťávu vylisujeme (asi 80 ml šťávy). 2. Piškoty poskládáme do ploché nádoby. Pokapeme je likérem a šťávou.
Čokoládu rozlámeme a za stálého míchání při mírné teplotě rozpustíme v šesti lžících vody.
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a lžíce moučkového cukru ušleháme pevný sníh. Žloutky, zbývající moučkový cukr, instantní espresso, zázvor a 2 lžíce horké vody ušleháme do pěny. Postupně přidáváme tekutou čokoládu, potom máslo. Nakonec vmícháme sníh.
Pěnu naneseme na piškoty. Chladíme nejméně čtyři hodiny.
Ušleháme smetanu a navrstvíme ji na pěnu. Posypeme hnědým cukrem a pomerančovou kůrou. Podáváme.
Zdroj: Pomerančové překvapení; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pomerancove-prekvapeni [On-line 4.10.2012]
Poslední tip, trik či komentář