Ingredience
- pórek 250 g
- krupička dle potřeby 1 dávka
- drůbeží nebo zeleninové vývar 1.5 l
- žloutek 1 kus
- máslo 3 lžíce
- brambor 5 kusů
- šalotka 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
- nasekané mandle 1 dávka
- troška smetany (nemusí být) 1 dávka
- strouhaný parmezán (nemusí být) 1 dávka
Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a doměkka (ne dohněda!) na něm osmažíme cibuli a pórek. Mezitím si připravíme vývar – pokud použijeme kostku, rozpustíme ji v horké vodě, lze rozpustit v malém množství vody v mikrovlnné troubě. Jakmile je zelenina dostatečně měkká, zalijeme ji vývarem. Základ na polévku přivedeme k varu, přidáme kostičky brambor a trošku krupičky a vaříme, dokud nezměknou; trvá to asi čtvrt hodiny. Odstavíme, když polévka trochu vychladne, rozmixujeme ji (pokud nemáte výkonný mixér, raději to proveďte po částech). Můžeme do ní zamíchat vejce a vmíchat smetanu, pokud chceme. Dosolíme, opepříme a před podáváním ozdobíme osmahnutými kolečky pórku nebo pažitkou, sekanými mandličkami, postrouhaným parmezánem.
Zdroj: Pórková polévka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/porkova-polevka-2 [On-line 29.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář