Ingredience
- bílek 6 kusů
- cukr krupice 250 g
- lžička kukuřičné moučky 1 lžička
- bílý vinný ocet 1 lžička
- půl vanilkového cukru 1 kus
- šlehačka 284 ml
- jeřabiny, maliny, jahody, ostružiny nebo jiné ovocné směsi 300 g
- moučkový cukr 1 lžíce
Postup:
1 Rozehřejte si troubu na 180 °C. Na plech dejte pečicí papír. Do mixéru bílky, které vyšleháme na pěnu. Postupně přidáváme cukr, kukuřičnou mouku, vinný ocet a vanilkový cukr. Když je směs hotová, dáme do vyhřáté trouby, poté snížíme teplotu na 80 s°C a necháme 2 hodiny péct. Po dopečení necháme doschnout cca 8 hodin i více v troubě. Na korpus dáme šlehačku a ovoce.
Podrobnější instrukce a rady k přípravě:
Sníh šleháme, až se utvoří tuhé a lesklé špičky. Postupně přidáme cukr, pár lžic najednou a dobře zpracujeme. Pak přidáme ocet. Z papíru uděláme kruh a hmotu naneseme větší lžíci nebo špachtlí, kruh má asi 20 cm v průměru. Dejte do trouby, nastavte teplotu °C nebo 100, pokud je plynová a pečte asi hodinu a půl. Troubu vypněte a dojít, dokud není studený i pěnový vnitřek.
Pečící pergamen opatrně sloupněte a Pavlovu přemístěte na servírovací mísu. Nebojte se, pokud praskne. Seškrábněte z lusku vanilková semínka a přidejte je do mísy, pak krém a citronovou kůru, smíchejte. Na dort dejte šlehačku, bobule ovoce a poprašte moučkovým cukrem. Podávejte.
Zdroj: Pozdní léto Pavlova; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pozdni-leto-pavlova [On-line 11.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář