Ingredience
- libový vykostěný bůček 1 kg
- plecko 500 g
- cibule 2 kusy
- sádlo nebo olej 1 dávka
- červená sladká paprika 1 špetka
- sůl 1 špetka
na lokše:
- brambory 7 kusů
- hladká mouka 1 dávka
- sůl 1 špetka
1. Vepřové maso si nakrájíme na větší kusy. Na omastku si v hlubším větším kastrolu orestujeme dozlatova nakrájenou cibuli a na ní opečeme ze všech stran maso. Osolíme a zasypeme červenou paprikou – nešetříme. Dobře promícháme a přikryjeme poklicí. Vodou nepodléváme, děláme na mírném ohni. Maso pustí vlastní šťávu a tuk a napůl se praží a napůl dusí. Když je měkké, podáváme ho s nasucho opečenými plackami.
2. Lokše: Uvařené, oloupané brambory rozmačkáme na bramborovou kaši, kterou necháme vychladnout.Do brambor vmícháme hladkou mouku a vypracujeme hladké těsto, které zpracujeme do tvaru válečku. Z něj krájíme stejné dílky, které vyválíme na pomoučeném podkladu na placky silné maximálně půl centimetru. Lokše pečeme nasucho bez omastku na plotýnce z obou stran. Podáváme k masu.
Zdroj: Pražený vepřový bůček; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/prazeny-veprovy-bucek [On-line 30.04.2014]
Poslední tip, trik či komentář