- voda 250 ml
- máslo 60 g
- hladká mouka 125 g
- sůl 1 špetka
- vejce 3 kusy
Čokoládová poleva
- čokoláda na vaření 1 balení
- trocha mléka na zředění
- ořech másla
Náplň
- vanilkový pudink 1 kus
- mléko 500 ml
- cukr moučka – dle chuti
- ořech másla 1 kus
- vanilkový lusk 1 kus
Vodu a máslo si zahřejeme v kastrolu. Jakmile začne vřít, přidejte špetku soli a prosetou mouku a míchejte tak dlouho, až se těsto začne odlepovat od stěn kastrolu. Pak ho stáhněte ze sporáku a těsto přendejte do misky.
Ve druhé misce rozšlehejte šest vajec a po částech je zapracujte do těsta a pak jím naplňte cukrářský pytlík. S jeho pomocí vytvořte z poměrně řídkého těsta na plech vyložený pečícím papírem věnečky, šneky nebo pusinky. Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 220°C . Pak teplotu stáhněte, a aby těsto nespadlo, musíte ho nechat ještě pět minut dojít v teple. Stačí po upečení pootevřít dvířka trouby a nechat šneky pomalu vychladnout.
Když se moučník peče, uděláme si krém. Dvě třetiny mléka dáme vařit, zbylou třetinu smícháme s vanilkovým pudinkem. Směs dáme do vařícího mléka, podle chuti osladíme a omastíme máslem. Nakonec přidáme semínka vanilky. Mícháme do ztuhnutí a necháme vychladnout.
Dortíky po upečení příčně rozkrojíte a spodní část naplníte krémem a opět je spojíte.
Čokoládu na vaření necháme rozpustit na vodě v misce. Přidáme trochu másla a nastavíme mlékem, aby čokoláda zřídla. Nakonec pusinky máčíme v čokoládě a podáváme za tepla.
Zdroj: Profitterol; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/profitterol [On-line 7.6.2012]
Poslední tip, trik či komentář