Ingredience
na 10 briošek:
- hl. mouka 170 g
- hr. mouka 90 g
- mléko – dle potřeby 1 dávka
- voda 90 ml
- droždí 10 g
- žloutek 20 g
- máslo 50 g
- vejce 20 g
- sůl 1 špetka
na 10 kousků pršutu se sýrovým překvapením:
- sušená šunka 12 plátků
- sýr cottage 300 g
- niva 150 g
- pepř bílý (dle chuti) 1 dávka
Na briošky si do části vlažného mléka přidáme rozdrobené droždí a část hladké mouky. Vzniklé řídké těsto po vykynutí vlijeme do zbytku mouky. Přidáme žloutky, vlažné rozpuštěné máslo a sůl. Vše zalijeme zbývajícím vlažným mlékem a vypravujeme hladké těsto. Po vykynutí je rozdělíme na pravidelné dílky o váze asi 40 g a upleteme do malých copánků a necháme na plechu kynout. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova při teplotě 170 °C. Na prosciutto se sýrovým překvapením si nejprve nastrouháme nivu, kterou smícháme s tvarohovým sýrem typu cottage a dochutíme bílým pepřem. Z parmské šunky vytvoříme kornoutky, které naplníme sýrovou směsí a podáváme s brioškami.
Zdroj: Prosciutto se sýrovým překvapením, briošky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/prosciutto-se-syrovym-prekvapenim-briosky [On-line 17.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář