Suroviny:
- králičí kosti, odřezky a vnitřnosti
- mrkev
- cibule
- řapíkatý celer
- pórek
- máslo
- hladká mouka
- smetana
- nové koření
- bobkový list
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
- pažitka
Chlebové knedlíčky
- 2 vejce
- smetana
- toastový světlý chléb (asi 4 plátky)
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
- petrželka
Králičí kosti a odřezky vhodíme do studené vody, přidáme kousky řapíkatého celeru, mrkev, kousek pórku a cibuli, dochutíme pár kuličkami nového koření, bobkovým listem, solí a pepřem a necháme asi hodinku vařit.
Mezitím připravíme knedlíčky. Dva žloutky a kapku smetany rozšleháme. Světlý toastový chleba zbavíme kůrky a nakrájíme na kostičky. Chléb zalijeme žloutky a promícháme, osolíme a opepříme, ochutíme špetkou muškátového oříšku. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně ho vmícháme do směsi, přidáme také nasekanou petrželku. Z hmoty vytvarujeme malé kulaté knedlíčky a uvaříme ve vroucí osolené vodě, jsou-li vařené, vyplavou na povrch.
Z králičího vývaru sebereme vzniklou pěnu a přidáme do něj vnitřnosti z králíka – srdce, ledviny, játra…
V jiném hrnci připravíme základ na ragout – omáčku velouté. V hrnci rozpustíme máslo a přimícháme hladkou mouku – stejně másla jako mouky. Připravíme jíšku. Pokud vám jíška zbyde, můžete ji snadno uchovat na další použití v lednici.
Králičí základ přecedíme a čistý vývar jemně zahustíme jíškou, kterou ve vývaru rozmixujeme ručním šlehačem. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Uvařenou zeleninu nakrájíme na kostičky, nakrájíme také uvařené maso.
Zahuštěný vývar zalijeme kapkou smetany a přidáme do něj nakrájenou zeleninu a maso a nasekanou pažitku.
Podáváme s chlebovými knedlíčky.
Zdroj: Ragú s knedlíčky; Teď vaří šéf! – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/sef-upravoval-kralika-zde-vsechny-jeho-recepty?special=758795 [On-line 03.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář