Na 600 ml
- 1 kilo pokrájených rajčat bez semínek
- 250 ml vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 3 oloupané a rozdrcené stroužky česneku
- 2 nadrobno nasekané šalotky
- 30 g másla
- 1 bobkový list
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 1 lžíce moučkového cukru
- sůl
Do velkého hrnce dáme máslo, olej, česnek, šalotku, tymián a bobkový list. Zakryjeme a podusíme asi 6 minut. Šalotka musí pěkně změknout, ale nesmí zhnědnout.
Přidáme nakrájená rajčate bez semínek, moučkový cukr a protlak. Vaříme nezakryté pět minut a pak podlejeme vodou. Přivedeme k varu a pak na mírném ohni vaříme půl hodiny.
Omáčku osolíme, propasírujeme přes síto a můžeme podávat.
Zdroj: Vařte jako šéf, Zdeněk Pohlreich, iprima.cz, vartejakosef.cz [6.6.2013]
Poslední tip, trik či komentář