Ingredience
- mrkev 2 kusy
- celerová nať 2 kusy
- středně velká cibule 2 kusy
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 2 lžíce
- slepičí bujón v bio kvalitě 1 kus
- sekaná rajčata 2 konzervy
- velká zralá keříková rajčata 6 kusů
- čerstvá bazalka (nebo lžička sušené) 1 hrst
- mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř 1 špetka
Oloupeme a na kostičky nakrájíme mrkev, celerovou nať, cibuli a česnek. Na mírném ohni rozehřejeme ve větším hrnci olivový olej. Vložíme do něj nakrájenou zeleninu, zamícháme a vaříme pod mírně odklopenou pokličkou asi 10–15 minut, dokud mrkev nezměkne a cibule nezezlátne. Poté přelijeme 1,8 litrem vroucí vody a přidáme slepičí bujón. Zamícháme, a když se bujón rozpustí, přidáme konzervovaná i čerstvá rajčata, která mohou být včetně zelených stonků (ty dodají polévce úžasnou chuť!). Přivedeme k varu, zeslabíme oheň a dusíme dalších deset minut. Dochutíme bazalkou, solí a čerstvě namletým pepřem. Polévku nakonec rozmixujeme dohladka.
Zdroj: Rajčatová polévka Jamieho Olivera; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/rajcatova-polevka-jamieho-olivera [On-line 09.04.2014]
Poslední tip, trik či komentář