- 1 kg rajčat
- 1 nakládaná rajčata s bazalkou
- 1 protlak
- 200 g parmazánu
- 2–3 hovězí bujony
- maggi
- sůl
- provensálské bylinky
- skořice mletá
- pepř černý mletý
- cukr
- (na případné zahuštění olej a mouka na jíšku)
Rajčata spaříme vřelou vodou a oloupeme. Nakrájíma na čtvrtky a dáme vařit do vody (cca 1,5 l), v níž jsou 2 až 3 kostky hovězího bujonu, sůl, pepř a skořice. Vše povaříme, přidáme provensálské bylinky a rajčata dovaříme doměkka. Pak přidáme rajčata s bazalkou a rajčatový protlak. Znovu povaříme a promixujeme ponorným mixérem. Dle potřeby lze dohustit světlou jíškou. Promícháme a podle chuti osladíme moučkovým cukrem, popřípadě dochutíme ostatními ingrediencemi. Polévku naservírujeme do misek a těsně před podáváním posypeme parmazánem.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/rajcatova-s-parmazanem [On-line 9.12.2010]
Poslední tip, trik či komentář