- 1 kg hovězí roštěné
100 ml oleje
zelený sterilovaný pepř
dijonská hořčice
pepř
sůl
na glazírovanou karotku:
- 1 kg karotky
máslo
cukr
voda
sůl
na cibulové brambory:
- 1 kg brambor
250 g šalotky
200 g másla
smetana
zelená cibulka
pepř
sůl
Roštěnou z mladého býka svážeme provázkem, aby měla hezký tvar, celou ji opepříme, potřeme dijonskou hořčicí, rozdrceným sterilovaným zeleným pepřem, trochou oleje a necháme nejlépe přes noc zaležet. Poté ji zprudka opečeme ze všech stran a dáme do trouby.
A přípravíme si obě přílohy.
Do rozpuštěného másla nasypeme trochu cukru, a až se rozpustí, přidáme kuličky nebo kolečka čerstvé karotky a krátce orestujeme. Zalijeme trochou vody a podusíme do měkka. Podle chuti můžeme dosolit.
Na rozpuštěném másle orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku a přidáme k ní uvařené brambory, které nahrubo našťoucháme. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme, a na závěr vmícháme do brambor nakrájenou zelenou cibulku.
Hotový roastbeefu zbavíme provázku, nakrájíme ho na tenké plátky a podáváme s glazírovanou karotkou a cibulovými bramborami. A pokud roastbeef zlehka přelijeme omáčkou ze silného vývaru, spolehlivě rozptýlíme nedůvěru i všechny pochybnosti týkající se anglické kuchyně.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/75-roastbeef-s-glazirovanou-karotkou-a-cibulovymi-bramborami/
Poslední tip, trik či komentář