Ingredience
- nízký roštěnec nebo hovězí svíčková 600 g
- kremžská hořčice nebo 40 g dijonské a 40 g hrubozrnné 100 g
- kvalitní kečup nebo protlak 40 g
- olej 100 ml
- worcester 20 ml
- drcený černý pepř nebo pepř 4 barev 1 špetka
- olivový olej 5 lžic
- sůl 1 špetka
1. Do očištěného masa důkladně vetřeme marinádu, kterou jsme si připravili z hořčice, oleje, worcesteru, kečupu, soli a pepře. Necháme chvíli rozležet, ideálně 24 hodin. Maso nemusí v marinádě plavat, stačí je jen zlehka masírováním potřít a osolit. Maso zprudka opečeme na pánvi ze všech stran a poté je přendáme na pekáč, ještě lépe na pečicí mřížku. Vložíme do trouby a pečeme při 150 °C asi půl hodiny. Necháme chvíli odpočinout a poté krájíme na tenčí plátky.
2. Pokud vám vyhovuje pomalé pečení, doporučuji troubu rozehřát a péct při 80 °C asi 2 hodiny, do 55 °C vnitřní teploty masa. Záleží na tom, jak chcete mít maso upečené. Čím krvavější vnitřek, tím menší vnitřní teplota (okolo 45 °C). Rozmezí je asi 45–60 °C, nám vyhovuje kolem 50–55 °C.
Zdroj: Rostbíf; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/rostbif [On-line 10.05.2013]
Poslední tip, trik či komentář