Suroviny
- hermelín 5 půlek
- zelený nebo barevný pepř 6-8 kuliček
- horký med 2-3 lžíce
- lístečky máty
- brusinky na ozdobení
Toustový chléb:
- hladká mouka 250 g
- polohrubá mouka 250 g
- cukr krupice 1 lžička
- sůl 1 lžíce
- olej 1 lžíce
- rozpuštěné máso 40 g
- mléko 320 ml
- sušené droždí 1/2
Na předem upečený toustový chléb (pro estetičtější vzhled můžeme toust úhlopříčně rozkrojit na trojúhelníčky) posadíme půlku rozpečeného hermelínu tak, aby byl plísní dolů a vnitřek nám nevytekl. Přelijeme směsí zeleného nebo barevného pepře, který jsme si částečně nadrtili a nechali lehce zkaramelizovat na medu. Med má být teplý! Dozdobíme mátou a brusinkami.
Chléb: Do formy si nejprve nalijeme tekuté věci: mléko, olej, máslo. Poté dosypeme mouky. Nakonec nasypeme do jedné strany (rohu) cukr a droždí, do druhého sůl. Pekárnu zapneme na program toustový chléb. Pokud pečeme chléb v troubě, prvních 15 minut na 220 stupňů, pak ještě půl hodiny na 200 stupňů. Pokud chcete chléb méně křupavý, troubu vypneme o deset minut dříve.
Zdroj: Rozpékaný hermelín s toustem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/nykaperoz-linmeher-s-temtous [On-line 06.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář