Ingredience
- hovězí roštěná 1200 g
- kořenová zeleniny (mrkev, petržel, celer) 1 kg
- bílé víno 300 ml
- nakládané sladkokyselé žampiony 1 konzerva
- smetana 300 ml
- anglická slanina 200 g
- uzený špek 200 g
- ocet 2 lžíce
- sůl a pepř 1 špetka
- na knedlíky
- rohlík 5 kusů
- mléko 300 ml
- vejce 1 kus
- sůl 2 lžičky
- hrubá mouka dle potřeby 1 dávka
1. Maso si prošpikujeme zmraženými špalíčky anglické slaniny – jde to lépe. V pečící nádobě vyškvaříme na kostky nakrájený špek, který zakápneme octem, přidáme cca 2 deci vody a nakrájenou kořenovou zeleninu. Vše důkladně promícháme. V zeleninové směsi vytvoříme lůžko pro maso, které několikrát otočíme, aby se stejnoměrně naložilo.
2. Celou směs svěříme „nedočkavé“ troubě, podlijeme vínem a pečeme do měkka, eventuálně podlíváme vodou nebo vývarem. Měkké upečené maso necháme úplně vystydnout, lépe se pak krájí na centimetrové plátky.
3. Vše ostatní z pečící nádoby po vychladnutí nasypeme do mixéru a rozmixujeme. Přecedíme přes síto do kastrolu, přilijeme smetanu, podle potřeby zředíme vodou či vývarem. Na závěr přidáme nakrájené žampiony, dosladíme, dosolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem.
4. Na houskový knedlík si pokrájíme rohlíky a necháme je oschnout. Do mísy nalijeme mléko, přidáme sůl a vejce. Potom za stálého míchání přidáváme hrubou mouku, až se těsto stane polotekutým. Přisypeme nakrájené rohlíky, a zamícháme. Po chvilce se vše spojí a vznikne matlavá směs, ze které mokrýma rukama uplácáme šišky, které se vhodí do vařící vody. Vaříme přibližně 20-25 minut, v polovině doby knedlíky otočíme – plavou na hladině. Po vyjmutí z vody propíchnout, zakrýt čistou utěrkou na 10-15 minut a můžeme krájet.
Zdroj: Ruská svíčková s houskovým knedlíkem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/ruska-svickova-s-houskovym-knedlikem [On-line 28.06.2014]
Poslední tip, trik či komentář