- 1 kg hovězího předního
400 g vepřové plece
600 g kostí na vývar
5 litrů vody
černý pepř
nové koření
bobkový list
150 g mrkve
100 g celeru
50 g petržele
200 g červené řepy
200 g brambor
200 g slaniny
mletá červená paprika
400 g hlávkového zelí
100 g cibule
200 g rajčat
250 g smetany
60 g hladké mouky
300 g uzeného vepřového
250 g kysané smetany
citrón
cukr
kopr
sůl
Do studené vody vložíme syrové maso a kosti a přivedeme k varu. Pak sebereme pěnu, přisypeme koření a vaříme pozvolna 2 až 3 hodiny. Nejdřív vytáhneme vepřové maso, a až změkne, vyjmeme i hovězí a vývar scedíme. Do čistého vývaru nasypeme nakrájenou kořenovou zeleninu a uvaříme ji do poloměkka. Poté přidáme červenou řepu, po chvíli brambory a opraženou slaninu s červenou paprikou a provaříme. Přisypeme nakrájené zelí s cibulí, pak rajčata, opět přivedeme k varu a nakonec zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku. Polévku vaříme ještě 10 minut a na závěr přidáme vařené i uzené maso nakrájené na kostky a dochutíme solí, cukrem, citronem a sekaným koprem. Boršč podáváme se lžící zakysané smetany a chceme-li být dokonalí, ozdobíme talíř snítkou kopru nebo lístkem oblíbené čerstvé bylinky.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/84-rusky-borsc/
Poslední tip, trik či komentář