Suroviny :
- 2–4 rajčata podle velikosti
- asi 800 g filetů libovolné sladkovodní ryby – amur, tolstolobik, kapr
- 100 g anglické slaniny + lžíce sádla
- 2 cibule
- 2 papriky (červená a žlutá)
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 100 ml sladké smetany 33%
- sůl – v misce
- uvařené brambory
- kopr nebo hladkolistá petržel
- pálivá paprika k podávání, nemusí být
Nejdříve oloupejte rajčata. Na špičce je nařízněte do křížku a dejte je na 2 minuty spařit do vroucí vody. Spařená rajčata oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny.
Rybu vykostěte, maso pokrájejte na kostičky a pak ještě jednou prsty zkontrolujte, jestli v něm nezbyly nějaké kůstky.
Slaninu nakrájejte na kostičky a v kastrolu ji vyškvařte, a je-li třeba, přidejte trochu sádla. Přihoďte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji za občasného míchání zesklovatět. Papriky zbavte semínek, nakrájejte je na proužky a s mletou paprikou, rybou a rajčaty přidejte do kastrolu.
Směs osolte, pak ji zakryjte a bez podlévání duste pod pokličkou 10 minut. Občas promíchejte, ale jen lehce, aby se kousky ryb nerozpadly. Těsně před koncem dušení vmíchejte smetanu.
Podávejte s vařenými bramborami posypanými nasekaným koprem nebo hladkolistou petrželkou a kapkou smetany, případně, chcete-li, posypte pálivou paprikou.
Zdroj: Rybí paprikáš; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/recepty-s-vuni-leta-od-karoliny-domaci-kucharky [On-line 28.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář