Těsto
- 300 g semolinové mouky
- 3 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka šafránu
- 2 lžičky soli
- 1 vejce na potření těsta
V oleji prohřejeme a uvolníme aroma a barvu šafránu.
Z mouky, vajec, šafránového oleje a soli vypracujeme hladké tuhé těsto.
Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici 10−15 minut odležet. Poté těsto vyválíme na tenké pláty, okraje začistíme tak, abychom získali dlouhé obdélníky, ze kterých vyjdou dvě řady raviol o velikosti cca 7 × 7 cm (nebo podle vlastní libosti).
Pláty těsta potřeme rozšlehaným vejcem a v pravidelných vzdálenostech od sebe klademe kopečky ragú. Přikryjeme stejně velkým plátem těsta, utěsníme kolem masa a nakrájíme čtverce, které vaříme v osolené vodě 2−3 minuty.
Vyjmeme a podáváme s chřestovým ragú (viz níže), navrch posypeme hoblinkami parmezánu.
Telecí ragú
- 100 g másla
- 1 šalotka
- snítka tymiánu
- 400 g mletého telecího masa
- 300 ml bílého vína
- 50 ml smetany
- muškátový oříšek
- sůl
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku, vmícháme drhnutý tymián, maso a zarestujeme. Osolíme, ochutíme muškátovým oříškem, zastříkneme bílým vínem, zjemníme smetanou a dusíme, až se nám šťáva zredukuje. Necháme zchladnout.
Chřestové ragú
- 200 g zeleného chřestu
- 100 g másla
- 1 šalotka
- střik bílého nebo růžového vína
- 150 g crème fraîche
- sůl
- 50 g parmezánu
Na másle osmahneme šalotku dosklovata, zastříkneme vínem (bílým nebo rosé), vmícháme crème fraîche, osolíme, necháme přejít varem a vložíme očištěný a nakrájený chřest.
Zdroj: Šafránové ravioli plněné telecím masem a chřestové ragú; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1599-safranove-ravioli-plnene-telecim-masem-a-chrestove-ragu/ [On-line 23.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář